Maďarsko: Na Slováka Jozefa Roháča vydali ďalší medzinárodný zatykač

26.07.2012 Celý región

Budapešť 26. júla (TASR) - Ďalší medzinárodný zatykač vydali maďarské úrady na Slováka Jozefa Roháča, podozrivého z vraždy maďarského podnikateľa Jánosa Fenyöa, ako aj na dve ďalšie osoby, uviedol dnes denník Magyar Nemzet.

Maďarský Národný úrad vyšetrovania (NNI) v zdôvodnení uviedol atentát na ulici Aranykéz. Pri bombovom útoku v roku 1998 zahynuli na tejto budapeštianskej ulici štyria ľudia.

Medzinárodný zatykač je prvým krokom procedúry, na základe ktorej by maďarské úrady mohli žiadať od Slovenska vydanie Roháča. Doposiaľ oň totiž požiadali iba v súvislosti s prípadom vraždy Jánosa Fenyöa. To znamená, že v prípade atentátu na ulici Aranykéz by ho nemohli ani vypočúvať.

Roháča zadržali vlani vo februári na Slovensku na základe európskeho zatykača vydaného v Maďarsku. Od 18. apríla 2011 je vo vyšetrovacej väzbe v Maďarsku.

O Roháčovi je už roky známe, že niekoľko dní pred atentátom na ulici Aranykéz navštívil miesto činu, potom tesne po ňom urýchlene opustil budapeštiansky hotel Béke, pričom mal pri sebe slovenský diplomatický pas. Denník Népszabadság poznamenal, že nie je jasné, prečo bolo napriek množstvu policajných informácií potrebné čakať 14 rokov na to, aby Roháča označili za podozrivého z atentátu.

Roháč a jeho ľudia čelili podozreniu aj v prípade série atentátov na jar 1998 a pokusu o atentát, ktoré boli namierené voči kanceláriám a bytom opozičných politikov Fideszu a Nezávislej maloroľníckej strany. Podľa výsledkov vyšetrovania slovenského parlamentného výboru boli tieto akcie vykonané z poverenia vtedajšej SIS, napísal Népszabadság.

Roháč je v súčasnosti podozrivý z vraždy maďarského podnikateľa Jánosa Fenyöa, ktorého zavraždili 11. februára 1998 na budínskej strane Margitinho ostrova, keď čakal na svetelnej križovatke. Vrah vyskočil zo starého vozidla značky Mitsubishi a podnikateľa zavraždil cez okno dávkou zo samopalu. Potom z miesta činu ušiel.
 

Vyberte región